Therapeutische elastische kous (TEK)

Een van de belangrijkste handelingen binnen de praktijk is het aanmeten van de TEK, de therapeutische elastische kous. In de volksmond wordt deze ook wel steunkous genoemd.

De therapeutische elastische kous is ervoor gemaakt om extra druk te geven aan een ledemaat, meestal om vochtophopingen te voorkomen. De druk die door de kous wordt uitgevoerd op de arm of het been, zorgt ervoor dat het vocht wat opgehoopt is in het weefsel, weer opgenomen wordt door de bloed- en lymfevaten en draagt bij aan een betere afvoer van het vocht.

Ook bij andere aandoeningen waarbij bloedvaten of lymfevaten een verminderde werking hebben, kan de therapeutische elastische kous ingezet worden.

De therapeutische elastische kous kan op twee manieren gemaakt worden, middels vlakbrei of middels rondbrei. Bij vlakbrei wordt een lap gemaakt welke later verwerkt wordt tot kous. Deze manier zorgt voor meer stijfheid en dus meer druk, maar is lastiger aan te trekken, heeft een naad en voelt warm. Bij rondbrei wordt de kous in een buisvorm gebreid, deze is wat soepeler en heeft dus geen naden.

Welke kous voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. De huidtherapeute zal, samen met u, bekijken welke kous het meest geschikt is voor u.