Overbeharing

Welke vormen van overbeharing zijn er? 

 • Hirsutisme; dit is een aandoening die alleen optreedt bij vrouwen en waarbij haargroei ontstaat op plaatsen waar normaal gesproken geen haar of alleen donshaar groeit, bijvoorbeeld op de bovenlip, wangen, hals, kin, rond de tepels, de buik en de rug. Dit wordt veroorzaakt door teveel mannelijke hormonen, of door overgevoeligheid van de haarzakjes voor de normale hoeveelheid aanwezige mannelijke hormonen.
   
 • Hypertrichose; in dit geval is er sprake van overmatige haargroei op plaatsen waar normaal gesproken ook al enige haargroei is. De aanwezige haren op bijvoorbeeld de armen, benen en romp kunnen langer worden en in aantal toenemen. Daarnaast kunnen er fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen.

Behandeling

De behandeling van overbeharing kent drie methoden:

 • Elektrische epilatie, hierbij wordt door middel van een kleine naald een lichte stroomstoot in het haarzakje afgegeven, waarna de haartjes dunner en zwakker worden en uiteindelijk niet meer terug keren.
   
 • Laser/IPL, Door middel van een speciale golflengte van licht is het mogelijk om ongewenste haargroei te
  behandeling met licht- als lasertherapie. Deze techniek werkt het beste bij donkere haren op een lichte huid. Er worden lichtflitsen afgegeven aan de huid. Deze lichtflitsen worden in de haarzakjes omgezet in warmte,   waardoor deze beïnvloed raken en de haren binnen ongeveer drie weken uitvallen. De warmte van het licht beschadigt de haarzakjes, waardoor er geen nieuwe haren meer groeien. 
 •  
 •  Harsen  of te wel Waxen;  door middel van hars aanbrengen worden de haartjes door speciale techniek verwijderd